Kruidenzaden A - Z

Basilicum 

Zaaien: Onder glas vanaf half maart tot eind april, in de volle grond vanaf mei. De plantjes verlangen wel een standplaats in de volle zon met 6 tot 8 zonuren per dag. Niet te diep maar graag wel op een vochtige, goed doorlatende grond.

Wetenswaardigheden: Eigenlijk kan de basilicum het hele jaar door gezaaid worden, binnen op een warme plek in de vensterbank en dan ook nog het liefst op het zuiden. Als je de toppen eruit knijpt op de voor jou juiste hoogte, krijg je lekkere volle planten.

Heerlijk om te gebruiken in je zelfgemaakte pesto, salade, pizza, etc.

 

Bieslook 

Zaaien: Maart tot augustus op regels of rijen, houdt wel een afstand van 30 cm tussen de rijen en ruim zaaien kan geen kwaad. Op een enigszins schaduwrijke plek en een vochtige grond kan deze winterharde plant 4 tot 5 jaar blijven staan. In de rij wel uitdunnen op 30 cm.

Wetenswaardigheden: Zodra het blad, met een heerlijke uiensmaak, groot genoeg is, kan hiervan worden gesneden.

Borage 

Zaaien: Maart tot augustus op regels of rijen, houdt na het uitdunnen wel een afstand van 30 cm tussen de regels en 35 cm tussen de planten aan. Het zaad kiemt gemakkelijk en de planten worden zo'n 50 cm hoog met harige bladeren en werkelijk schitterende blauwe bloemen, welke veel hommels en insecten aantrekken.

Wetenswaardigheden: De plant zaait zichzelf makkelijk uit. De jonge bladeren kun je tijdens de hele groei- en bloeiperiode oogsten en gebruiken in rauwkostschotels, meekoken met bijv. bonen of bietjes, de bloemen daarentegen zijn niet alleen geschikt voor decoratie en garnering maar ook toepasselijk in dranken en compotes.

 

Lavas 

Zaaien: Onder glas vanaf maart tot eind mei, in de volle grond vanaf mei t/m juli. Oogsten kan vanaf juni tot november. De ontkieming is nogal onregelmatig dus niet te snel het zaaigoed weggooien.....

Wetenswaardigheden: De verse blaadjes geven de pittige "Maggi" smaak aan soepen, saus, aardappelen (roer) eieren en het blad is versnippert heerlijk in salades. Bij lams- en rundvlees gerechten, zorgt de Lavas voor een betere "vertering".

Peterselie (krul) "Moskrul"

Zaaien: Onder glas of in de volle grond op regels, vanaf februari tot eind juli, en de grond vochtig en onkruidvrij houden. De zaden kiemen nogal langzaam en bij het oogsten, niet het "hart" uit de plant snijden want dan is dit meteen uw laatste oogst geweest....

Wetenswaardigheden: Eigenlijk kan ook dit kruid het hele jaar door gezaaid worden maar mocht zij in bloei schieten dan gaat de smaak wel achteruit.

 

Snijselderij "Westlandse"  

Zaaien: onder glas, voor wie durft, eind februari tot eind april, en mag in mei en juni de volle grond in, maar de zaden niet of nauwlijks afdekken met aarde. Wel graag met plastic of glas zodat het kiemen bij deze hogere ontstane temperatuur, sneller gaat. Zodra "het eerste groen" tevoorschijn komt piepen, het bakje koeler wegzetten, met veel licht maar niet in de volle zon.

Wetenswaardigheden: De heerlijk geurende bladeren kunnen gebruikt worden bij het maken van bouillon of stoofschotels, en als garnering natuurlijk. De planten kunnen een hoogte van 30 cm bereiken en doen het prima in potten.

Zomertijm of wel de Echte Franse Tijm 

Zaaien: begin maart tot eind mei onder glas, in de volle grond vanaf begin mei tot eind juli. Oogsten vanaf juni, afhankelijk van de zaaitijd natuurlijk. Alhoewel de plant meerjarig is, toch oppassen met vorst. De plant binnen halen, doet het prima in potten met een wat droge, kalkrijke grond op een zonnige plek, of als de plant in de volle grond staat, deze afdekken.

Wetenswaardigheden: Deze echte zomertijm bloeit in de volgende jaren met lila, rose en zelfs soms witte bloemen. Blaadjes en takjes kunnen meegestoofd worden en zorgen net als bij de Lavas voor een ondersteunende functie bij het verteringsproces. Dat zij heel aromatisch is, hoef ik u eigenlijk niet te vertellen, toch?

 

Geen kruiden maar wel echte smaakmakers...

Knoflook 

Zaaien: Nou ja, echt zaaien kun je het in de grond zetten van de teentjes natuurlijk niet noemen maar voor een ruime oogst het jaar daarop, deze in september/oktober in rijen in de volle grond zetten. 

Wetenswaardigheden: Als u dit in de grond zetten van de tenen met enige tussenpozen weet te verdelen, kunt u vanaf het volgende zomer- tot aan het late herfstseizoen, prachtige bollen oogsten. 

Knoflook verkoop ik niet (want dan wordt het pakketpost) maar vind dat zij eigenlijk in geen enkele (moes)tuin mag ontbreken en om zelf aan teentjes te komen is mijn advies: ga naar de (biologische) groentenwinkel, haal daar knoflook, "vergeet" haar even en als er groene puntjes te voorschijn komen, 2x de hoogte van de teen diep in potten planten of naar plek van bestemming in de volle grond.

Stengel ui "Ishikura" 

Zaaien: vanaf half augusuts t/m oktober direkt op de plaats van bestemming of op een zaaibed. Uitdunnen of verplanten in het daarop volgende voorjaar. Uiteraard kan er ook in februari t/m mei in bakjes gezaaid worden en dan later verspenen. Het uitplanten/verspenen gebeurt in geultjes zodat de plantjes aange-aard kunnen worden, om zo de groei van een witte stengel te bevorderen. 

Oogsten: vanaf mei - augustus of van juli - december bij de "voorjaars-zaai".

Wetenswaardigheden: Net als bij knoflook kunt u zo bij gespreide teelt, bijna het hele jaar door genieten van verse stengels, welke wel 35 cm lang kunnen worden en doorsnede kunnen bereiken van 2-3 cm.

 

 

Stengel ui of grove bieslook "Red Ninja" 

Nu als stekjes te koop

Zaaien: van half maart tot juni en het liefst op regels in een lekkere losse bodem, welke tijdens de groei vochtig gehouden moet worden. Verder kan zij groeien in de volle zon en/of half schaduw en vraagt eigenlijk verder weinig onderhoud. Oogsten kan al na 2 maanden.

Wetenswaardigheden: De plantjes zullen in de winter verdwijnen maar het jaar daarop weer uitlopen, dus wilt u haar niet "wegschoffelen" dan is markering zeker gewenst. Ze behoort tot de ui-achtigen dus stengel ui of bieslook? U mag het zeggen.

 

 

 

 

* De op deze pagina gebruikte foto's heb ik te leen van Stock Foto's daar ik bij het in de lucht gaan van mijn site, nog niet over zelfgemaakte foto's kon beschikken.

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie