A t/m F

Hieronder begint het overzicht van de eenjarige, meerjarige en vaste planten van A - Z

Acanthus mollis

Hoogte: 80 - 100 cm

Bloeimaand: 5 t/m 7

Berenklauw: Een flinke vaste plant met bloeiaren in de kleuren wit met lila, die wel tientallen centimeters hoog kunnen worden. Zaaien vanaf januari - februari en als de plant op plaats van bestemming staat, kan extra voeding helemaal geen kwaad.

Code: BL 010

5 grote zaden per zakje

Agastache mexicana

Hoogte: 60 - 80 cm

Bloeimaand: 7 t/m 10

Dropplant: De heerlijk naar anijs geurende bloemen zijn niet alleen prachtig door hun rood-paarse kleur maar trekken ook nog eens de nodige insecten aan, zoals bijen en vlinders. De plant is winterhard maar bladverliezend. Een plekje in de zon of halfschaduw met een niet te natte en zware grond, vind ze prima. Ook te gebruiken als snijbloem. Zaaien in maart-april en pas na de IJsheiligen naar buiten want de kleine plantjes houden niet van vorst.

Code: BL 015

Fijne zaden

 

Ageratum Houstonianum Mexicanum   

Hoogte: 50 - 60 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Leverbalsum: Kuipplant maar ook leuk voor in borders. De paars-blauwe bloemschermen trekken veel vlinders aan. Niet te vroeg zaaien maar pas vanaf begin april tot in mei. Een lekkere losse grond is wat zij onder de voetjes wil. Heel decoratief op de vaas.

Code: BL 020

Fijne zaden

 

Ageratum Houstonianum Red Sea  

Hoogte: 50 - 60 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Leverbalsum: Net als haar grote broer, een prima kuipplant maar ook leuk voor in borders. De rose-rode bloemschermen trekken veel vlinders aan. Niet te vroeg zaaien maar pas vanaf begin april tot in mei. Een lekkere losse grond is wat zij onder de voetjes wil. Heel decoratief op de vaas.

Code: BL 021

Uitverkocht, sorry.

Agrostemma githago  

Hoogte: 80 cm

Bloeimaand: 6 t/m 7

Bolderik: Rose-paarse bloemen in combinatie met een groen en zilver/grijs achtig blad. Met wat geluk over te houden als winterharde plant maar staat echt te boek als een 1 jarige. Zaaien vanaf maart en vind later een enigszins kalkhoudende grond prettig.  

PAS OP: DE ZADEN ZIJN GIFTIG !        

Code: BL 025

12 zaden per zakje

Alcea rosea

Hoogte: 150 - 200 cm

Bloeimaand: 7 t/m 9-10

Stokroos: Toelichting eigenlijk overbodig want wie kent deze prachtige 2-jarige plant nu niet?

Zaaien: kan vanaf juni - augustus in de volle grond, ze is een koudkiemer, dus de zaden op plaats van bestemming zaaien, afdekken met tuinaarde en vochtig houden. Na een dag of 10 zullen de eerste blaadjes zichtbaar zijn en zo rond september - oktober heeft ze al een mooi bladrozet neergezet dat ze wel op haar definitieve plaats gezet mag worden. Met de verhuizing kan ook gewacht worden tot het voorjaar, geen enkel probleem. Uiteraard kan ze ook voorgezaaid worden in bakjes/potjes en dan in het voorjaar op haar warme en definitieve plaats gezet worden.

Ze houdt verder niet van natte voetjes en met voldoende mest, kan de zogenaamde "roestziekte" voorkomen worden. Haal eventuele aangetaste bladeren weg.

De stokroos trekt bijen en vlinders aan.

Kleuren kunnen enigszins afwijken van de moederplant en uiteraard ook in "Alba", gewoon wit Code BL 027 E, leverbaar......

10 zaden Dubbel bloemig

15 zaden overige soorten

 

"Creme de Cassis"

Code: BL 027 A

"Pink"

Code: BL 027 B
"Blush"

Code: BL 027 C

Alonsoa meridionalis "Coral Beauty"

Hoogte: 50 - 70 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Alonsoa: Ze staat te boek als 1-jarige maar kan vorstvrij overwinteren. De fijne bloempjes hebben een prachtig zacht-oranje kleur met felle gele meeldraden. Prima geschikt voor in boeketten, hoor meer je knipt hoe beter ze haar best gaat doen om je te voorzien van nieuwe bloemstengels. Ook geschikt als kuipplant. Het enige wat ze verlangt is een zonnige plek, vocht en wat voeding op z'n tijd.

Zaaien: maart-mei op een zaaibedje of in potjes in de koude kas of bak. De zaden licht bedekken.

Code: BL 028

Fijne zaden

Alstroemeria aurantiaca

Hoogte: 100 cm

Bloeimaand: vanaf 7

Inca lelie: Prachtige oranje "lelie-achtige" bloemen met bladeren  die op een merkwaardige manier gedraaid aan de steel zitten. De zaden 1/2 cm diep planten in goede compost, plastic folie over de pot doen en drie weken op kamertemperatuur (ongeveer 21 °C) laten staan. Doe nu de pot met zaadjes in de koelkast (ongeveer 5 °C). Haal de pot met zaadjes er na drie weken uit en laat deze weer op kamertemperatuur komen. Na veertien tot dertig dagen zal het zaad uitkomen. Overplanten en acclimatiseren voor ze naar buiten mogen. Prima snijbloem.

Code: BL 030

15 zaden per zakje

Althaea officinalis 

Hoogte: 60 - 150 cm

Boeimaand: 7 t/m 9

Heemst: Is een plant uit de kaaskruid-achtigen en de bleekroze-lila bloemen bloeien aan behaarde stelen. De plant is winterhard en op een zonnige plek met vochtige bodem gaat het prima, ze komt van oorsprong tenslotte voornamelijk aan slootkanten en in (riet) moerassen voor. Vroeger gebruikte men het zetmeel met eiwitachtige poeder uit de wortels, voor het bereiden van marshmallows.

Code: BL 035

10 zaden per zakje

Uitverkocht, sorry

 

 

 

Antirrhinum majus "Black Prince"

Hoogte: 50 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Leeuwenbekje: Deze variant heeft een dieprode-bordeaux kleur waar je naar blijft kijken. Zaaien gaat prima vanaf eind maart op kamertemperatuur en later uitplanten op een zonnig plekje met een losse grond. Prima snijbloem en kuipplant. 1 jarig.

Code: BL 040

Uitverkocht, sorry

Antirrhinum majus "Wondertapijt

Hoogte: 15 - 20 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Leeuwenbekje: In tegenstelling tot de "Black Prince" is dit een veel kleinere telg van de familie, en geeft kleuren als geel, rose en rood. Zaaien vanaf april tot mei, iets later dus maar kan ook voor de ongeduldigen onder ons vanaf maart onder glas. Lichtkiemers zijn de leeuwenbekjes dus de zaadjes niet afdekken maar wel de grond vochtig houden, ook later als ze op eigen benen gaan staan. 1 jarig en een prima kuip- of borderplantje.

Code: BL 041

Fijne zaden

Astrantia major "Ruby Cloud"

Hoogte: 60 - 80 cm

Bloeimaand: 6 t/m 9

Zeeuws knoopje: Een vaste plant maar traag kiemend en de zaden nauwelijks bedekken. Vroeg in het jaar zaaien bij kamertemperatuur en later na het ontkiemen weer wat kouder wegzetten. Ook kan er rechtstreeks in de volle grond gezaaid worden en wel in de late zomer/vroege herfst maar dan zal de groei pas in het voorjaar daarop beginnen. Tweede bloei is mogelijk na het wegknippen van de uitgebloeide bloemen. Halfschaduw tot zonnig is een prima plekje voor haar.

Code: BL 045

 

 

Belamcanda chinensis 

Hoogte: tot 90 cm

Bloeimaand: 7 - 8

Luipaardbloem: Een prachtige kortlevende maar door de ontwikkeling van de bijzondere zaaddozen, wordt de levensduur van deze plant nog wel even verlengt, dus heb ik daar een andere mening over.

Ze vraagt een plaats in de zon of lichte schaduw plaats, op een goede doorlatende grond, en heeft verder grote dorst. Verdraagt lichte vorst maar bij strenge winters graag licht afdekken.De hoogte die zij kan bereiken is tot 90 cm en vraagt 30 cm om haar bladeren uit te slaan. Kleur kan varieren van geel tot oranje, gespikkeld met karmozijnrood.

 

Luipaardbloem
Zaaddozen

Calendula oficinalis Mix

Hoogte: 30 - 45 cm

Bloeimaand: 5 t/m 11

Goudsbloem: Boeken vol zijn er over deze plant geschreven dus ik houd het kort en bondig; Zaaien vanaf maart tot mei. Zaden bedekken en eventueel kan later bij het verspenen de top er uit worden gehaald voor een wat vollere groei. Deze variant is een mix van geel en oranje kleurigen en iedere keer is het weer een kleine verassing wat er tevoorschijn komt... 

Code: BL 050

25 zaden per zakje

Callistephus chinensis (mini)

Hoogte: 25 cm

Bloeimaand: 8 t/m 9

Zomeraster: Heeft stevige stengels met grote bloemen erop, waarvan de bloemblaadjes dan weer fijn zijn. Zaaien vanaf maart binnen, en april- mei kan dit buiten op de plaats van bestemming wat een goeddoorlatende grond moet zijn. Halfschaduw of zon, dat maakt niet zoveel uit. 1 jarig en geschikt als snijbloem.

Code: BL 055

20 zaden per zakje

Cerinthe Major  

Hoogte: 60 - 80 cm

Bloeimaand: Bloeit tot aan de vorst

Grote Wasbloem: Hoeft niet al te vroeg gezaaid te worden, maart - april binnen/ april - juni buiten, daar deze statige plant zeer snel ontkiemt bij een temperatuur van 18 - 22 ºC.  Ook kan er gekozen voor een tweejarige teelt door haar in september in de kas te zaaien. Geen extra mest nodig, maar een lekker zonnig plekje vindt zij heerlijk.

Ook kan deze plant in een grote bloempot opgroeien, zodat de enigszins statige bloembuisjes, goed tot hun recht komen.

Code: BL 057

7 grote zaden

Uitverkocht, sorry

Cobaea Scandens "Blue Bells"

Hoogte: 300 - 400 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Klokwinde: Als je goed kijkt kun je deze plant zien groeien, ze kan zich wel uitrekken met 15 cm per dag..... De bloemen beginnen geel/groen en bij het opengaan verkleuren ze naar een prachtig paars. Zaaien vanaf maart tot in mei onder glas of in zaaibakken. Houd rekening bij het verspenen dat er maar 1 plantje per pot wordt gezet. Op een zonnige (zuiden) en beschutte plek blijft ze wel even staan.

Code: BL 060

5 grote zaden per zakje

Coreopsis tinctoria "Plain Bicolor" 

Hoogte: 60 - 70 cm

Bloeimaand 7 t/m 10

Meisjesogen: De fris gele, fijne bloemblaadjes met oranje/bruine tekeningen zijn een lust voor het oog, zeker als ze enigszins "wiebelig" op hun steeltjes staan die nogal wild om zich heen slaan....De zaden in maart-april onder glas zaaien en deze licht bedekken. Na het verspenen wat koeler opkweken en eind mei mag ze naar buiten. Eigenlijk een prima "weefplant".

 

Code: Bl 070

Fijne zaden

Cosmos Bipinnatus Seashell 

Hoogte: 100 - 125 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Cosmea: De variant Seashell of desgewenst Sea Shell, heeft grappige buisvormige bloemblaadjes, vandaar de vergelijking met "schelpvormig", maar is oh zo makkelijk te zaaien. Daarnaast is ze ook niet kieskeurig wat haar eindbestemming wordt: in de border, op de vaas of in een grote (mooie) bloempot op het terras.

Zaaien: vanaf februari t/m mei, waarna de bloei volgt in juni/juli tot in oktober maar dan wel regelmatig de uitgebloeide bloemen eruit knippen hoor.

Code: BL 072

20 zaden per zakje

Uitverkocht, sorry

Cosmos sulphureus Sunset 

Hoogte: 60 - 70 cm

Bloeimaand: 6 - 10

Zaaien: half maart - half april onderglas of half april tot eind mei buiten op een zaaibedje gemaakt van goed doorlatende grond. Deze dame heeft weinig last van droogte en hitte en mag daarom een plekje in de volle zon.

Wetenswaardigheden: De halfdubbele bloem kleurt fantastisch diep oranje en is prachtig te combineren met donkerblauwe of paarse bloemen. Trekt bijen en vlinders aan en ook is de bloem een paar dagen op de vaas te houden, je haalt dan bijna letterlijk de zon in huis.

Code: BL 073

20 zaden

Uitverkocht, sorry

Crocosmia crocosmiiflora "Lucifer" 

Hoogte: 50 - 60 cm

Bloeimaand: 6 t/m 9

 

Montbretia: Deze indringende kleur rood is prachtig om te combineren met wat u maar wilt. De zaden kunnen nadat ze voorgeweekt zijn, vanaf eind februari begin maart, gezaaid worden bij kamertemperatuur. Kiemtijd kan varieren van 15 tot 45 dagen....  Een lichte plek volstaat prima en daarna maar kijken naar deze prachtige bloem, ofdat nu in de tuin is of op de vaas. 

Code: BL 075

10 zaden per zakje

Cuphea Lanceolata "Purple Passion" 

Hoogte: 60 - 70 cm

Bloeimaand: 6 t/m 10

Luciferplantje: Bloemen met een prachtige kleur paars, groeiende aan kleverige stengels... Zaaien in het vroege voorjaar onder glas. De kiemtijd is 10 - 14 dagen. Verlangt een halfschaduw tot zonnige plaats maar pas op: ze strooit rijkelijk om zich heen.....

Code: Bl 080

15 zaden per zakje

Datura Doornappel 

Hoogte: 120 - 150

Bloeimaand: vanaf 5

Datura is een jarig en kan uitgroeien tot een enigszins overheersende plant maar als er ruimte opgevuld moet worden, voldoet zij ruimschoots aan uw verwachtingen.

Zaaien: binnen in potjes bij een lekkere kamertemperatuur 

Na de bloei verschijnen prachtige zaaddozen maar verwijder deze optijd tenzij u uw hele tuin gevuld wilt hebben met deze doornappel..

Echinacea purpurea Zonnehoed 

Hoogte: tot wel 2 m

Bloeimaand: 7 - 9 

Wat kan ik nog meer over de Zonnehoed vertellen behalve dat ze prachtige paarse bloemen geeft, vlinders en bijen aantrekt, wel 2 meter hoog kan worden en daardoor wel een steuntje kan gebruiken en dat zij veel gebruikt wordt in kruidenmiddelen daar zij het afweersysteem zou versterken.

Zaaien: maart-april binnen in potjes of september - oktober ter plekke.

Let wel: deze dame is erg gevoelig voor kruisbestuiving dus er kan een iets andere kleur tevoorschijn komen....

Echinacea purpurea White Swan 

Zie boven maar met dit verschil dat ze qua groei, iets bescheidener blijft als haar grote paarse zus.

Eschscholzia California "Peach Sorbet" 

Hoogte: 25 - 30

Bloeimaand: 7 t/m 9

Slaapmutsje:Lief plantje met (half) dubbele abrikoos met levend-wit gekleurde bloemen, bovenop een geveerd blad.

Zaaien meteen op de plaats waar je haar hebben wilt in april - me, op een goede doorlatende grond, maar waar wel het zonnetje komt. Trekt veel vlinders en bijen aan. 

Bij de Indianen werd dit kruid al gebruikt alszijnde rustgevend, met name bij kinderen... Binnen de fytotherapie en homeopathie wordt zij nog steeds gebruikt om haar kalmerende en krampopheffende werking.

Code: Bl 085

Fijne zaden

 

 

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie