N t/m S

Nigella damascena "Miss Jekyll" 

Hoogte: 50 cm

Bloeimaand: 6 t/m7

Juffertje in 't Groen: Zaaien gaat heel gemakkelijk, gewoon bij kamertemperatuur en onder glas duurt het kiemproces tussen de 1 - 3 weken. Later uitplanten op de plaats van bestemming maar pas op voor de slakjes. Deze tere plant bloeit jammergenoeg niet al te lang maar dit kunt u opvangen door met tussenpozen rechtstreeks te zaaien op de plek die u uitgekozen hebt, zodat er een soort van "doorbloei" ontstaat. In ieder geval zijn de zaaddozen ook prachtig om te zien.

Code: Bl 145

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

Oenothera biennis 

Hoogte: 50 - 120

Bloei: 8 t/m 10

Teunisbloem/Avondster: Heel dun uitzaaien in april - juni in een zaaibakje met vochtige aarde en dek de zaden lichtjes toe. Zet de zaden op een lichte plek bij een temperatuur van 10-15º C maar bescherm ze tegen de volle zon. Na de IJSheiligen uitplanten op de plaats van bestemming. De teunisbloem heeft schitterende lichtgele bloemen die 's avonds open gaan.

Code: Bl 150

Passiflora coerulea "Passion blue" 

Hoogte: 200 cm

Bloeimaand: 6 t/m 9

Passiebloem: Niet moeilijk om te zaaien maar wel voor mensen met geduld..... Binnenshuis bij een temperatuur van 19º C in een zaaibakje en dan een dag of 40 elke dag gaan kijken of er al enige beweging in zit. Het gerucht gaat dat de zaden in vorige eeuwen voorgeweekt werden in een bepaald soort ochtendvocht. Ikzelf heb dit nooit geprobeerd want met Diabetes Mellitus Type 1 gaat dit natuurlijk nooit van ze lang zal ze leven lukken. Sinasappelsap schijnt ook te werken. Dit alles om te harde schil enigszins te breken. Op de foto heb ik de Passiebloem samen met de Ipomoea "Kniola's Black Knigt" gecombineerd en dat was een echte "don't". Het levert een prachtig plaatje op maar de Passiebloem ging op een gegeven moment (lees te vroeg) ter ziele en ik denk door de hoge vochthuishouding die ik er op losgelaten heb.

Code: Bl 155

5 grote zaden per zakje

Uitverkocht, helaas

Pennisetum Lampenpoetsersgras 

Hoogte: 90 - 120 cm

Bloeimaand: 7 t/m 10

Lampepoetsersgras: Vroeg in het jaar zaaien, eind januari begin februari, i.i.g. voor de laatste vorst, dus dat weet je eigenlijk nooit. De zaailingen komen oppiepen met een groen blad waar paarse aderen overheen lopen. Later als de plant groot is, is zij helemaal paars geworden. Pas op dat de plant niet de kans krijgt om uit te drogen daar zij ook nog een plekje in de volle zon verlangt. Wordt vooral gekweekt om de bloemen die je kunt drogen en bewaren maar ook voor het mooie blad. Vogeltjes, bijen en vlinders zijn gek op haar.

Code: Bl 160

Fijne zaden

Phlomis russeliana Brandkruid

Deze geweldige plant met gele bloemen groeit zowel in kransvorm alsmede in etages, bloem op bloem als het ware.

Zaaien: Begin februari binnen om de kleine plantjes daarna in mei buiten uit te zetten of in april in de volle grond. In groepen staat deze plant prachtig en onderdrukt op deze manier het onkruid.

Wetenswaardigheden: De prachtige zaaddozen die na de bloei verkleuren naar bruin, zorgen voor een mooi "Winter silhouet"..... Maar volop in bloei trekt zij vele bijen, hommels, vlinders en overige insecten aan.

De naam Brandkruid is afgeleid van het feit dat men vroeger de gedroogde bladeren gebruikte om "fikkie te steken".

Ricinus "Zambeziana"

Zaden van de welbekende "Castor oil" boom of wel de Wonderboom.

De olie die uit de zaden geperst wordt, zijn voor vele doeleinden te gebruiken want wie kent bijvoorbeeld  "Wonderolie" nu niet.....

De plant begint langzaam, maar groeit uit tot een flinke en vooral brede 1 jarige boom met geweldige superrode bloementrossen met een ietwat stekelige uitstraling.

Zaaien kan ter plekke maar voorzaaien in een potje is geen probleem.
De boom is zelfs in een grote pot te handhaven op terras of balkon.

Let wel: onderdelen van de plant zijn bij inname giftig.

Code: BL 166

5 zaden € 1,10

Rudbeckia hirta "Cherry Brandy" 

Hoogte: 60 - 80 cm

Bloeimaand: 7 t/m 10

Zonnehoed: Zaaien bij kamertemperatuur in maart - april. Binnen twee weken zijn ze ontkiemt en dan is de tijd rijp om ze wat koeler weg te zetten. Ook kan er buiten gezaaid worden en wel vanaf half april. Pas wel op voor uitdroging want dat overleeft de plant echt niet, terwijl deze madam wel graag in de volle zon wil staan.....

Code Bl: 165

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

Sanguisorba canadensis 

Hoogte: 130 -150

Bloeimaand: 8 t/m 10

Pimpernel: Zaaien bij kamertemperatuur in bakjes of potjes onder glas. Kiemtijd is vanaf 1 en binnen 3 weken. Deze werkelijk statige, vaste plant met mooie bloemen die bijen aantrekt, vraagt verder niet veel aandacht; een plekje in de zon en/of halfschaduw met een normale maar geen al te droge grond is perfect.

Code: Bl 170

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

 

Sanguisorba officinalis 

Hoog: 140 cm

Bloeimaand: 8 t/m 10

Grote Pimpernel: De grote broer van de S. canadensis met dit verschil dat de bloemen donkerrood zijn en veel verfijnder op de steeltjes zijn geplaatst. Leuk om als "weefplant" te gebruiken maar in groepen gaat ook prima. Zaaien gaat hetzelfde als bij de S. canadensis alsmede de plek van eindbestemming, en ook nog net zo aantrekkelijk voor de bijtjes.

Code Bl: 171

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

 

Scutellaria altissima 

Hoogte: 50

Bloeimaand: 5 t/m 9

Glidkruid: Zaaien vanaf eind maart to april, maar als je vroeg zaait kan ze in het zelfde jaar nog gaan bloeien. Kiemt binnen 1 tot 2 weken bij kamertemperatuur. Verder een plekje met zon of halfschaduw is prima met een niet al te droge grond. Als je de uitgebloeide aren eraf knipt stimuleert dit een volgende bloei; opnieuw prachtige kleine blauw/paarse bloemetjes. Trekt veel insecten aan.

Code: Bl 175

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

Sesamum indicum  

Hoogte: 50 - 150 cm

Bloeimaand: 7 t/m8

Wit sesamzaad: De zaden maken niet zoveel haast om te ontkiemen dus beginnen in zaaibakjes of potjes onder glas. Kiemt bij 20 -25 ºC binnen 2 - 3 weken. De plant absoluut niet in de schaduw zetten terwijl een droge grond ook taboe is. Ze kan overwinteren. De zaden worden zowel culinair als geneeskrachtig gebruikt en de bloemen lijken wel een beetje op vingerhoedjes.

Code: Bl 180

Fijne zaden

Uitverkocht, sorry

henny 06.07.2014 17:13

hallo
leuke website
ben nu een beetje laat met zaaien
moet ik nu al zaad bestellen voor volgend jaar ,of beter wchten op t najaar zodat ik weer vers zaad henny

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie