Bonen Kolen Peulvruchten

Bloemkool "Alpha" *

Zaaien: vanaf eind maart tot half mei onder glas of in de volle grond. Als de plantjes wat groter zijn in mei-juni, deze uitplanten naar de volle grond. Het liefst een stukje van 60 x 70 cm. Pas op dat de plantjes niet te groot zijn geworden zodat ze kunnen gaan "boorden", d.w.z. ze gaan dan te vroeg kleine bloemkooltjes vormen. Dit fenomeen doet zich ook voor als ze niet goed kunnen doorgroeien, dus de grond vochtig houden maar a.u.b. niet op het blad gieten.

Wetenswaardigheden: Dit is een specifiek zomerras en de plant is goed zelfdekkend wat wil zeggen dat ze voldoende blad ontwikkelt om de kool tegen de zon te beschermen. Uiteraard heeft zij hierbij wel even uw helpende hand nodig...

 Uitverkocht, helaas

Goudgele herfstbloemkool "Romanesco" *

Zaaien: Prima voor de herfstteelt dus van eind mei tot begin juli in de volle grond op een zaaibed, welke goed bemest en vochtig is. Na een week of 6 uitplanten op 60 x 60 cm en ook hierbij de grond weer goed vochtig houden zodat er geen groeistoornissen kunnen ontstaan. De bloemkolen niet afdekken. De oogst kan beginnen vanaf eind augustus.

Wetenswaardigheden: Uit Italie afkomstige kool welke het midden houdt tussen gewone bloemkool en broccoli, behalve dat de smaak wat pittiger is. De berreiding is gelijk aan bloemkool en ze vindt het heerlijk in de diepvries.

Uitverkocht, helaas

Boerenkool "Westlandse Winter" * 

Zaaien: April tot juli op bedden of in regels en daarna de zaailingen uitplanten met een tussenruimte van 40 tot 50 cm. Dit zal zo rond juni tot augustus zijn, uiteraard afhankelijk van de zaaiperiode. het schijnt heel lekker te zijn als stampot met worst en uitgebakken spek en als "top of the bill" graag ook nog een kuiltje voor de jus maar eerlijk gebied mij om te zeggen dat ik deze groente dus echt niet lust, de planten staan er enkel en alleen voor mijn (tuin)man....

PS. Boerenkool is natuurlijk geen kool maar een bladgroente maar heb haar toch, voor de makkelijkheid maar even bij de kolen geplaatst.

Spruitkool "Roodnerf" 

Zaaien: in april t/m mei op een zaaibed of in potjes en dan uitplanten in juni-juli op een goede grond met een plantafstand van 55 tot 60 cm.

Oogsten: "Als de vorst eroverheen is geweest".

Wetenswaardigheden: De koppen eruit snijden als blijkt dat de spruiten niet goed willen zetten. Er zijn tuinders die dit "standaard doen" in de maand oktober.

Doperwt Kelvedon Wonder *

Zaaien: April - Mei op een diepte van 1-2 cm, onder glas of in de volle grond, mits deze een temperatuur heeft van 10 graden of meer. Onderlinge plantafstand in de regels is 5 cm met een rijenafstand van 50 cm.

Wetenswaardigheden: Deze donkergroene erwt wordt niet hoger dan zo'n 50 - 60 cm en is zelfsteunend maar voor alle zekerheid heb ik haar echt wel een steuntje in de rug gegegven hoor. Vroeg plukrijp met een hoge opbrengst. En bij "dubbel doppen" komt de "spliterwt" te voorschijn, zie onderaan de foto.

Peulen "Record" *

Zaaien: vanaf begin april tot half mei, 2 tot 3 cm diep, in de volle grond. Onderlinge plantafstand in de regels is 10 tot 12 cm met een rijenafstand van 60 tot 70 cm. Ook verlangt de peul een steuntje in de rug van gaas met een hoogte van zo'n 1,20 m.

Wetenswaardigheden: Een nogal "rankend" en vroeg ras met lekkere malse peulen.

Voor onderstaande bonen geldt het volgende zaaiprotocol:

Stokslabonen: van half mei tot eind juni bij gunstig weer en in de hoop of wetenschap dat dit ook nog even een paar dagen aanhoudt... Er kan eventueel in april onder glas, in potjes of zaaibakjes gezaaid worden en dan bij een planthoogte van 10 cm en na IJsheiligen buiten uitgezet worden.

4 - 6 bonen om een stok zaaien waarbij de ideale stoklengte zo'n 240 - 270 cm is. Onderlinge afstand van de stokken is 50 cm.

Stamslabonen: idem dito met een * behalve dat de stokken achterwegen kunnen blijven en dat er gezaaid wordt in rijen met een onderlinge afstand in de rij van 10 cm en een rijenafstand van 40 - 50 cm. Ook kan er "op pollen" gezaaid worden: 4-5 bonen knus bij elkaar, met dan een onderlinge afstand van 50 cm.

Verder niet vergeten dat bonen echt niet van verse (stal) mest houden maar dat ze wel graag warmte onder de voetjes hebben, ideale temperatuur is 18 - 21º C dus vooral niet te vroeg zaaien. Bij droogte c.q. schraal weer, regelmatig water geven.

Oogsten: afhankelijk van de zaaitijd en teeltwijze zal dit vanaf juni tot oktober zijn.

 

* Kijk voor aantallen en meer info naar Zaden op Maat* bij de hoofdpagina Groenten.

 

Bruine Boon "Noordhollandse Bruine" *

Zaaien: vanaf april tot juli direct in de volle grond op zo'n 3 cm diepte met een onderlinge plantafstand van 20 cm, en een rijenafstand van 45 cm.

Oogsten: Zodra de peulen "geelrijp" zijn geworden, deze dan ondersteboven hangen om te drogen, dit wel graag met een dakje boven het hoofd. Daarna pellen en (bijna) klaar voor gebruik of om te bewaren op een donker en droog plekje voor later.

Wetenswaardigheden: De bonen kunnen ook direct in een grote bloempot of -bak gezaaid worden

Orca Boon Yin Yang Boontje *

Zaaien: Deze droogboon behandelen als elke andere boon, vraagt dus echt geen moeillijke of intensieve kweekwijze. Wel kunnen ze binnen voorgezaaid worden als je dat een prettiger manier van werken vind.

Wetenswaardigheden: De bonenplant blijft laag (stamboon) en is zeer rijkdragend. Ze kunnen "jong" gegeten worden als een snij- of spercieboon. Verder door laten rijpen geeft de boon de zeer decoratieve "Orca-Look" en dan zijn ze heerlijk in echte winterse bonenschotels.

In Amerika is het al een traditie om met Kerst en/of Oudjaar elkaar deze boontjes te geven wat dan geluk en voorspoed moet gaan brengen aan de ontvanger, maar wees nu eens eerlijk, eigenlijk is het toch bijna zonde om deze mooie en bijzondere droogboon op te gaan eten......

20 boontjes voor € 0,75

Stokpronkboon "Emergo" *

Dit is een witbloeiende en bijna draadloze snijboon

12 boontjes voor € 0,65

Stamslaboon Ferrari *

Stamslaboon "Montano" Zonder draad *

 

 

Stamslaboon "Prelude" Zonder draad *

 

Stamboon St Espirit a oeil rouge "Heilig boontje"   


15 boontjes per zakje

Stamboon Borlotti Lingua di Fuoco Nano* 

16 boontjes per zakje

Stokpronkboon Roodbloeiende* 

Geeft prachtige paars/violette gestippelde bonen.

16 boontjes per zakje, voldoende voor 4-5 stokken

Stokslaboon "Westlandse Dubbele" Zonder draad *

Tuinboon Karmazijn, Roze tuinboon

Zaaien: Binnen in potten onder glas, vanaf februari tot eind maart, en uitplanten                  bij een hoogte van zo'n 10 tot 12 cm                                                                        Ter plaatse vanaf eind maart tot eind april 

Gelukkig kunnen de jonge plantjes wat vorst verdragen en ook hier geldt het bekende steuntje in de rug van wat (rijs) hout, gaas of draad.

Wetenswaardigheden: Het vroeg zaaien van tuinbonen geeft twee voordelen en wel een hogere opbrengst en aanzienlijk minder aantasting van de zwarte (bonen) luis. 

15 bonen per zakje € 0,75

Uitverkocht, helaas

bruynel 10.10.2017 14:44

Op een groot veld nabij Boxtel staan een soort haricort vertboontjes die er nu prachtig bijhangen.
Zijn er boontjes die nog laat in de herfst geteeld kunnen wo

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie