Bietjes * Knolselderij * Radijs * Wortel

In Engeland worden competities gehouden wie de grootste heeft, of dit nu om een biet, wortel, pompoen gaat, deze zou zeker een eervolle vermelding krijgen....

Bieten "Kogel 2" 

De bekendste biet onder de bieten; de heerlijk smakende en kogel ronde biet die in de gure herfst- en/of koude wintermaanden echt niet mag ontbreken in uw menu.

 

Zaaien: vanaf begin maart in een koude bak of broeitunnel, in de volle grond vanaf april tot eind juni, op een zaaibed in de volle grond. Zelfs voor een late teelt is deze biet geschikt maar dat wel voor eind juli zaaien. Dun zaaien op 5 - 10 cm onderlinge afstand met een rijafstand van 20 - 30 cm. Bij gecontroleerd zaaien hoeft er dus niet uitgedund te worden.

 

Oogsten: afhankelijk van de zaaitijd maar i.i.g. voor de vorst en bij langere bewaring, het loof eraf draaien, niet te dicht bij de knol en zeker niet in de knol snijden, anders "bloed" zij leeg, inkuilen in een kist met zand waarbij de beste bewaartemperatuur 3- 4 º C is.

 

Wetenswaardigenheden: Net als bonen houden ook bietjes niet van verse (stal) mest.

Voor een versnelde ontkieming kunnen de zaden eventueel een uurtje voorgeweekt worden.

 

 

 

Knolselderij "Monarch"

Zaaien: vanaf eind februari, begin maart onder glas of in de eerste helft van april in een koude bakof op een zaaibed. Uitplantenin heerlijke voedzame en vochtige grond met een onderlinge afstand van 35 cm.

Oogsten: vanaf augustus tot in november omdat ze bij het ter schrijve gaan van dit artikel nog steeds in de grond staan. 

Wetenswaardigheden: Om de knollen te laten overwinteren is een vorstvrije plaats met zand de ideale plek.

 

Radijs "Cherry Belle"

Zaaien: niets zo simpel als radijs, met alle respect natuurlijk. Gewoon in de volle grond vanaf maart tot augustus zaaien, niet te dicht op elkaar zodat de plantjes wel enigszins de ruimte krijgen om te groeien. Als dit met tussenpozen van een dag of 14 wordt gedaan, kan men geruime tijd en naar hartelust snoepen van dit heerlijke knolletje.

Uitverkocht, helaas

 

Radijs "Wiener Melange" 

Info volgt

Winterwortelem "Berlicumer"  

Zaaien: In een lekkere losse/omgewerkte en voedzame grond vanaf maart tot juni op regels of rijen die 25 - 30 cm uit elkaar liggen. Na opkomst uitdunnen maar pas op dat er niet te veel wordt weggehaald, het aanhouden van een onderlinge afstand van een cm of 10 is prima. Tijdens de groeiperiode, de grond wel vochtig houden.

Oogsten: vanaf oktober en een beetje laaten drogen, daarna vorstvrij bewaren.

Zomerwortelen "Amsterdamse Bak" 

Zaaien: In een lekkere losse en voedzame grond vanaf februari tot juni op regels of rijen die 20 cm uit elkaar liggen. Na opkomst uitdunnen maar pas op dat er niet te veel wordt weggehaald, het aanhouden van een onderlinge afstand van een cm of 5 is prima. Tijdens de groeiperiode, de grond wel vochtig houden.

Oogsten: vanaf juli tot december.

Wetenswaardigheden: Deze meest bekende peen is de "wortel onder de wortelen", heerlijk sappig en met een mooie oranje kleur.

 

 

Nieuwe reacties

08.03 | 17:50

Beste Edith,
Bedankt voor de levering van de zaden en het leuke extraatje de goudsbloemen mix. Het gaat z.s.m. allemaal gezaaid worden. Mvgr. Monique

24.02 | 06:25

Beste Edith,
Nogmaals bedankt voor de snelle reactie en de goede service! Mvg, Paul

06.01 | 09:05

Beste Edith
De zaden zijn in goede staat ontvangen
met groeten iet

09.04 | 17:32

Beste Edith, dank je wel voor de zaden, goed verpakt, en heel leuk dat gratis zakje lathyrus, Groet Gerrie